Winterslaap

 

Het is jammer dat de verkiezingen doorgaans in Maart zijn want zo komt de Geffense Plas uiteraard nooit aan bod als inzet voor de politieke partijen tijdens lokale verkiezingen. Lijkt wel dat ze dan in collectieve winterslaap liggen. Trouwens de Geffense Plas ligt al jaren in winterslaap. Gouden locatie, maar ik ken het dossier niet genoeg om te oordelen. Waarom zou je er geen soort Bomenpark zoals in Heesch van kunnen maken. Je kan er zoveel mee maar ja… . Soit andere discussie. 

Waar gaat het dan over?

We zijn het er, denk ik, over eens: het is een van de mooiste plekken die we dichtbij de stad Oss hebben. Uitgerekt natuurgebied met duinen,  wandelpaden en helder water. Ik kom er door het jaar heen zeker 2-3 keer per maand, soms vaker. Uiteraard met onze hond. Het hele jaar door. Ik kom alleen op het open gedeelte want de andere kant, bij de “kantine” heeft me nog nooit mogen verleiden tot een langer verblijf. Maar juist de open kant gaat razendsnel achteruit. Als natuurliefhebber word je niet bepaalt vrolijk van al die troep.

Vandaag heeft hierover de beheerder Perry van Casteren de lokale pers te woord gestaan. Hij heeft gelijk: het wordt tijd voor een radicale aanpak van het tuig dat ongewenst overal hun sporen achterlaat. Blikken bier, pizza-dozen, papier, drugsspuiten, je verzint het niet en het ligt er. Wat dat betreft erg jammer dat wij dit doen en ook toelaten.

Afgelopen zondag was ik er ook, met familie en onze hond. Ik heb wat rommel opgeruimd zodat we wel fatsoenlijk konden zitten. Wat ik toen niet wist en nog steeds niet kan terugvinden is dat ik daar helemaal niet mag komen met onze viervoeter gedurende de zomer.

Huh? What?

Althans dat hoorde ik Perry nu zeggen. Ik dacht altijd dat juist de “open” kant, honden het hele jaar welkom zijn.

Ik begrijp dan ook zijn redenering niet dat mensen niet gaan zwemmen als honden in het water zwemmen. Dan was Herperduin een spookplek. Honden en paarden zijn uiteraard totaal niet het probleem. Ik denk dat de gemiddelde Ossenaar het prima vindt als er 400m verderop een hond het water induikt. Perry licht hier duidelijk het verkeerde probleem toe. Ik heb nog nooit een hond z’n spuit weg zien gooien of blikjes bier in het water zien gooien, laat staan stenen dumpen.

Kortom handhaving is erg nodig maar wel op de mens, het meest gekke dier onder alle wezens. Honden doen hier niets verkeerd…

Ik kijk uit naar de stappen van het Osse college … Althans als ze niet in winterslaap liggen … Het zijn tenslotte geen verkiezingen 😉