Politiek is tijd vrij maken voor een andere

Als je de definitie van het woord Politiek opzoekt, kom je al snel bij de Grieken uit. Volgens de definitie van Wikipedia is het woord “politiek afgeleid van het Oudgriekse πολιτεια (politeia). Politeia betekende onder meer de burgerlijke samenleving; het leven als burger in de samenleving; staat; staatsvorm; en stads- of staatsbestuur.”

Er zijn tegenwoordig tal van manieren om politiek te bedrijven, ieder partij of partijlid heeft daar zijn eigen manier binnen het politieke spectrum. Maar allemaal beïnvloeden ze op hun manier de maatschappij.

Ik luisterde laatst naar een lezing van een vriend waarmee ik samen voetbal. Hij is spreker bij CrOsspoint. In zijn toespraak stond Christiaan stil bij het feit dat acties of beslissingen die je nu doet, wellicht niet direct een zichtbare impact hebben, maar wel degelijk van invloed op enig moment in de toekomst zijn. (ook luisteren? klik hier)

Politiek is niet anders. Je probeert met het beste geweten nu beslissingen te nemen voor de toekomst. Je weet echter niet of deze beslissingen ook het gewenste effect hebben. In mijn optiek is er alleen een manier om erachter te komen of je nu wel of niet de juiste koers vaart: De dialoog. In die zin kun je zeggen: Politiek is tijd vrij maken voor een andere.

Je luistert naar problemen. Je oordeelt niet. Je neemt de communicatie op en je kijkt of je iets kan doen. Je staat tussen de mensen en niet boven de mensen. Wat dat betreft zouden we vaker naar de definitie politiek moeten kijken en dan met name naar – het leven als burger in de samenleving -. Een politicus is ook maar een burger en zou eigenlijk dus niet boven de samenleving moeten staan, maar gewoon erin. Ik denk dus dat je ook op die manier het succes van een politicus kan meten: Hoe authentiek benaderbaar ben je, en hoeveel tijd maak je vrij voor andere mensen?

In een tijdperk van schreeuwende en populistische politici is luisteren de juiste keuze. Als we uiteindelijk allemaal iets beter naar elkaar luisteren, minder snel ons eigen woord willen inbrengen, dan kunnen we de toekomst op een respectvolle manier inrichten.