Nu gaat het l’Oss

Toen ik vanmiddag, na een drukke agenda vol vergaderingen, eindelijk de tijd kreeg om op  mijn  telefoon te kijken, had ik een hoop berichtjes ontvangen. Het wordt niets tussen de SP en de VDG. Bij sommige van die app’jes las ik opluchting. Vooral menig centrum ondernemers zullen vanavond een extra pilsje vatten. Proost!

Maar goed en nu? Uitgaande van het feit dat de verkennende gesprekken tussen SP en VDG, de laatste twee weken, louter voor de vorm en show waren, is er nu echt werk aan de winkel om snel tot een coalitie te komen.  Voor het gemak ga ik er even vanuit  dat 4 partijen-coalitie een “aannemelijk maximaal” scenario is. Met meer dan 4 partijen aan het roer wordt het wel erg moeilijk om te besturen en lijkt het me dat je een makkelijke prooi voor de oppositie bent. Iets met koks en brij…

Dan blijven er toch maar twee scenario’s over:

The winner takes it all

Dit alternatief is al door Dolf Warris (Groen-Links) geopperd. Hierbij krijg je een coalitie tussen de winnaars van de afgelopen verkiezingen. Je komt dan uit op een huwelijk tussen SP (11) VVD (4) GL (2) BeterOss (3). 20 van de 37 zetels zijn dan voor de coalitie. Een meerderheid dus. Maar wordt het ook een huwelijk dat 4 jaar stand houdt? Ik weet niet of Gé Wagemakers (VVD) in een dusdanig linkse coalitie zou willen plaatsnemen. Maar wie gek is op besturen doet soms wat water bij de wijn…

3+1: Huidige coalitie

Voor een voortzetting van de huidige coalitie mist er voor een meerderheid “1” stoeltje. 18 versus de 19 benodigde. Dus mocht deze coalitie doorgaan dan moet er een partij bij.  Dan wordt het dus turven tussen de partijen die over blijven:

Pvda: Met een zetel, zou het juist de missende zetel voor een coalitie kunnen zijn. Maar dan is de meerderheid zo nipt dat op sociale dossiers het kwartje zo maar de andere kant op kan vallen. (3+1 = 19 zetels)

Groen-Links: Ik denk dat Groen-Links best een betrouwbare partner is als het om besturen gaat, maar maak me dan wel weer zorgen over de kennis en kunde over dossiers zoals economie en financiën. Met een aanvulling van 2 zetels heb je maar weinig buffer. (3+1 = 20 zetels)

D66: Wat voor Groen-Links geldt, in zake zetels, is voor D66 ook waar. Het zou ook een goede aanvullende partner voor de coalitie zijn. Al heb ik inhoudelijk niet zo’n kijk op het werk van D66 in de laatste 4 jaren. (3+1 = 20 zetels)

BeterOss. Met 3 zetels een serieuze partij voor deelname in de coalitie. Joop van Orsouw heeft de nodige kennis en kunde. Maar dat is dan een van de drie. Wat wel is dat dit de meest stabiele 3+1 coalitie zou kunnen worden. 21 zetels is een goede basis om de volgende 4 jaar daadkrachtig te werk te gaan.

 

Hoe dan ook, spannend zal het worden. De versplintering van het politieke landschap, de trotse Haagse lijstduwers met hun magnetische krachten en het feit dat er belangrijke thema’s op de planken liggen, maken het niet makkelijk maar spoed is wel geboden!

Mijn conclusie is dan ook dat je wel de grootste partij kan zijn, je alles aan gedaan hebt, maar als je met niemand samen kan spelen het wel verdomd lastig wordt… Affaire à suivre…