Extreem Links

We zijn totaal doorgeslagen in dit land. Veel mensen vrezen extreem rechts, maar extreem links is net zo erg. Het is toch te gek voor woorden dat een onschuldig kinderfeest met het thema cowboys & indianen, door een aantal extreem linkse activisten de nek omgedraaid wordt. Uiteraard valt niet te onderkennen wat er allemaal gebeurt is in “the wild west” en zeker niet goed te praten, maar het is een stuk historie. Historie waar je hoopt dat je van geleerd hebt.

Wat dichter bij huish zijn het de discussies over de Coentunnel, Zwarte Pieten, Witte de With. Ik snap het gewoon niet. Het verleden was niet vlekkeloos maar het is wat ons gevormd heeft, het heeft ons zaken geleerd. Voor in die tijd wisten we het gewoon niet beter. Wat toen normaal was is nu dus niet. De EU kwam voort uit het feit dat men niet meer wilde dat er om de haverklap oorlog is in Europa, het was het begin van stabiliteit. Het was de bedoeling om door meer samenwerking minder oorlog te hebben. We hebben dus geleerd. We leren ieder dag.

Het zou absoluut fout zijn om het verleden in het heden aan te passen. Wij zijn niet in staat nu iets recht te zetten wat 300 of wat dan ook jaren geleden gebeurd is. Dat we erbij stil staan is belangrijk, maar veranderen kan gewoon niet. Wat me ook stoort is dat deze activisten niet beter zijn dan het roerige verleden. Ze schijnen zich niet te beseffen dat zij, door hun soms roekeloze en uiterst agressieve daden, geschiedenis schrijven die de populatie in een land in tweeën splits. Polarisatie. Indirect houden zij het verleden gewoon overeind omdat ze zich op een of andere mysterieuze wijze verbonden voelen met vooral de “donkere” kant van geschiedenisboeken.

Iedereen mag zijn eigen mening ventileren, maar als we echt alle cultuur en historie die wij hebben in dit land affakkelen, dan vraag ik me serieus af hoe lang het duurt tot dat het een keer echt fout gaat. De discussie wordt ieder jaar heftiger bijvoorbeeld rondom 5 december.

Net als extreem rechts, is extreem links gevaarlijk voor onze samenleving. Dat we hier goed voor waken.