De luxe van kiezen

Het gaat richting de verkiezingen en je merkt dat steeds meer mensen een mening hebben en dat het net allemaal wat scherper wordt.

Zo was er ook een kolom in het BD afgelopen zaterdag waarin Jaap van der Doelen schreef over de Osse politiek in aanloop naar de verkiezingen. Als je het artikel leest zou je denken dat we in Oss een “twee-partijen” stelsel hebben. Het gaat in eerste instantie over de VDG en haar rol in de huidige coalitie. Volgens Jaap was VDG onderdeel van een niet al te daadkrachtige coalitie (red. met VVD en CDA), om vervolgens lovend te zijn over de daadkrachtige plannen voor wat betreft het Wal Kwartier. De SP kreeg ook een kleine veeg uit de pan, maar beperkt. Waarom beperkt, zullen de meeste Ossenaren wel weten.  Tot daar aan toe al opmerkelijk verhaal.

Maar wat ik vooral storend vond, is dat volgens de auteur het eigenlijk niet uitmaakt wie je in Oss gaat stemmen. Dit omdat het direct of indirect toch uiteindelijk een stem is die bij deze twee “grote” partijen uitkomt. Jammer, want juist in de marge zit de ruimte.

Noch VDG, noch SP zullen in Oss, 19 of meer zetels behalen. Dus alleen het scepter zwaaien vanuit een absolute meerderheid gaat niet lukken. Dan moet je dus een coalitiepartner zoeken. En juist daar heb je die andere partijen nodig. Het is dan vooral waar ook de “kleine” partijen hun stempel op de Osse politiek kunnen zetten.

Kortom: Een stem op GroenLinks, Beter Oss, CDA, VVD, VZS, PvdA en D66 is dus gewoon een stem op die partij en diens programma. Ik noem ze allemaal, omdat wij in Oss gelukkig kunnen kiezen, uit verschillende politieke kleuren en geuren. Dat is een mooie luxe.