Boks! Meneer!

Gister middag was ik voor opnames omtrent de CDA campagne in de stad. Naast de Groene Engel heb je de bewaakte fietsenstalling. Daar heb ik mijn fiets neergezet en raakte aan de praat met de medewerker van de fietsenstalling. Het was druk, dus veel aanloop naar de stalling, mede ook door het Klûnen in de stad. Onder de mensen ook vier jongens. Leeftijd, schat ik zo rond de 12-14 jaar.

– “Hallo meneer, mogen wij een kaartje voor onze fietsen.”

– “Jazeker jonge man”, aldus de medewerker van de fietsenstalling.

Keurig en netjes zetten de vier jongens hun fietsen weg om vervolgens de stad in te lopen. Maar niet voordat zij luidkeels maar wel aardig (of ja chill) om een Boks vroegen bij de medewerker van de fietsenstalling. “Allemaal goed hier” zeiden de jongens. Ik vond het echt leuk om te zien en ook ik mocht een boks krijgen.

De jeugd is tegenwoordig een controversieel onderwerp, met vaak “de jeugd van tegenwoordig” argumenten, die niet bepaald positief zijn. Maar deze vier jongens, en de manier waarop zij zich gisteren gemanifesteerd hebben, snoert iedere jeugd van tegenwoordig discussie de mond. De ouders, van wie de “jeugd” het doorgaans moet hebben, hebben in dit geval alles goed gedaan. Althans als je kijkt wat redelijk is inzake wederzijds omgaan met elkaar en tonen van respect. Over de rest kan ik uiteraard niet oordelen.

Maar niet alleen de jongens hebben een pluim verdient, maar zeker ook de medewerker van de fietsenstalling. Vriendelijk, behulpzaam en open voor een praatje. Na het vier jongens momentje, gingen we weer verder met ons gesprek.

– “Ach weet je, tis maar net hoe je de jeugd benaderd. Eigenlijk bestaan er geen slechte jongens. Ik heb nog niemand kwaad meegemaakt, en ik zit hier toch al een poosje”.

Hij vertelde me over een groep hangjongeren bij de fietsenstalling. Er staat op het terrein van de fietsenstalling ook een laadpaal, voor 220v apparatuur en e-bikes. De jongeren laden hier regelmatig  hun mobieltjes op.

– “Das niet erg, maar ze gooiden wel altijd hun rotzooi in mijn fietsenstalling. Dat vind ik minder. Dus heb ik ze hierop aangesproken. Gewoon uitgelegd wat ik niet goed vond, en dat er op 1 meter afstand een prullenbak staat. Vervolgens heb ik nooit meer hoeven rotzooi ruimen”, aldus de medewerker.

We vergeten vaak dat de jeugd de spiegels van hun ouders zijn. Uiteraard heb je niet alles in de hand, maar door de basis te leggen, in zake respect en omgaan met mens, dier en milieu, kun je ze meer meegeven dan een ieder ander van ze kan afpakken. Dus laten we vooral niet de jeugd slechter maken als deze is, maar juist dialoog aangaan en ze behandelen met respect.