Bezoek van Mona Keijzer

Gisteren heeft Mona Keijzer, op uitnodiging van het CDA in Oss, deelgenomen aan een besloten bijeenkomst in de businesslounge van het FC Oss stadion. Mona Keijzer is sinds enkele maanden staatssecretaris van Economische Zaken en Duurzaamheid in het kabinet Rutte III. Naast Mona Keijzer waren onder ander ook lokale ondernemers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties aanwezig, alsook leden van het CDA.

Het startsein voor de avond was een korte introductie van en door lijsttrekker Mari van Kilsdonk. Het voorwoord van de discussieavond was aan de gast zelf. Mevrouw Keijzer benadrukte nog eens dat zij waarde hecht aan lokale bedrijvigheid, duurzaamheid en bedrijven die inspirerend zijn in de manier waarop zij innoveren. Uiteraard heeft Keijzer ook de rol van de overheid hierin aangegeven. Verder gaf zij uitleg over haar werkzaamheden als staatssecretaris en heeft ook haar rol toegelicht tijdens de formatiegesprekken.

Na de introductie was er mogelijkheid om vragen te stellen vanuit het aanwezige publiek.  Onder leiding van Johan van der Schoot (CDA Oss Wethouder o.a. Duurzaamheid en milieu) kwam de discussie over verschillende zaken snel op gang. 

De gestelde vragen gingen over bijvoorbeeld de rol van de banken en overheid in het financieren van MKB bedrijven en ZZP’ers. Keijzer gaf aan dat hier al zeker mogelijkheden buiten de bank om zijn, maar deze nog niet  goed genoeg bekend zijn bij een groot publiek . Zij gaf aan dat je bij voorbeeld op rvo.nl en via qredits.nl financieringen kan aanvragen en tips kan krijgen.

Een andere vraag kwam van centrummanager Jack van Lieshout over de zogenaamde wet “blurring”. Onder dit beleid zou het ook mogelijk zijn om als retailer of bijvoorbeeld kapper, drank aan je klanten te verkopen. Volgens Keijzer een moeilijke zaak, want aan de ene kant heb je te maken met volksgezondheid en geldende wetten op drank en alcohol, buiten horecagelegenheden. Maar aan de andere kant wil je juist dat ondernemers iets extra’s doen om bezoekers te trekken.

Niet alleen “Slimme Koppen” maar zeker ook “Gouden Handen”

Ook was een erg levendige discussie over scholing en aanbod van banen. Volgens Keijzer is het belangrijk om te kijken naar de vraag van markt. De vraag van de markt is niet enkel en alleen “Slimme Koppen” maar zeker ook “Gouden Handen”. Keijzer zelf zegt dat het belangrijk is dat we niet alleen maar hoog opgeleide scholieren laten afstuderen, maar ook moeten kijken naar opleidingen op MBO/vMBO niveau. Volgens Keijzer is er in een steeds nijpender tekort aan technisch opgeleide mensen. De gasten merkten dat dit punt haar erg aan het hart lag door de vastberadenheid om hier iets aan te doen.

Tot slot heeft Henk Kistemaker, voorzitter Energiecooperatie Oss, een vraag gesteld in het kader van duurzame energieopwekking en wat de overheid doet om de participatie van mensen en bedrijven aan duurzame energie te verhogen. Keijzer betoonde dat het inderdaad een belangrijk dossier is en dat naast de subsidies de overheid ook naar andere stimulerende aspecten kijkt.

Door de open discussie en het interactieve karakter van de sessie, was de gestelde tijd van 1.5 uur zo voorbij. Het CDA Oss bedankte Mona Keijzer en de ongeveer 40 aanwezigen voor hun bezoek.

Tot slot namen de raads-kandidaten van het lokale CDA nog een ludieke video op met Mona Keijzer. Deze zie je hieronder.

Al met al een boeiende avond met veel interactie en een divers publiek.

Wat mij betreft, mag dit zeker vaker. Ik vond het in ieder geval een leuke avond!